ARCHITECT:
Michael Palladino, FIAA

DATES:
March 2003 through November 2003

PROJECT SIZE:
6,400 square feet

PROJECT COST:
$2,400,000.00

DESCRIPTION:
A comprehensive remodel of a 1954 residence located on seven acres in the hills of Montecito, California. The home’s plan was substantially redesigned to include a large master suite as well as a nursery. Eighty percent of the interior finishes were removed to allow replacement of the elecrical/mechanical systems. Improvents include new Black Terrazzo and quartered oak flooring, integral colored plaster throughout, new exterior plaster, teak and copper trellises and pool spa. RJC Builders completed the construction documents and permitting.

Exterior
         
   
The Existing service wing has been removed and excavation is complete. We are adding a new kitchen, family room with bedrooms and an open basement with gym, wine cellar and laundry facilities.
The foundation is complete and we are preparing to pour the cast-in-place concrete basement walls. There is almost as much carpentry in the concrete form-work as there is in the structural wood framing for the addition that will follow.
The retaining walls are complete and ready for water-proofing.
The water-proofing is complete and we are ready for back-fill.
The Structural Steel is installed and the wood Framing is about seventy five percent complete.
The grooves in the floor are for solar radiant heat. Fritz Leithe is building the wood window frames for hopes steel windows from solid 3” x 12” vertical grain fir.
Palladino inserted the elegant curve in a linear gallery. The space inside is the nursery.
The curved plaster base with several plaster samples. Little color chips never provide the same color and modeling as the larger field samples.
Here is the finished plaster. See the completed photo section for a view of the wall with final lighting.
The Mate bedroom during demolition. We removed all of the finishes in the building and replaced them with Hardwoods, terrazzo, and plaster. Note the blue plaster sample, in the end we went with a white plaster and blue wood ceiling.
This is the view in the Gym looking toward stair with skylight above. One week from move-in, final floor finishes and touch-up painting.
Snap-Shot of first day of move-in. Steel stair to gym with teak rail.
This house was given the name ‘Villa Hesperides’ by the original clients. Our client, Gil Friesen had the notion to honor this by commissioning this mosaic wall tile which was installed in the Wet Bar directly off the entrance Foyer.
Ready for landscaping.
Livingroom exterior from lawn court with new loggia and chain mail exterior curtains.
 
 
 
New pool with "floating" stone spa: lavender plaster wall with teak seating area: main house beyond.
Livingroom with new steel sliding pocket doors, antique stone fireplace and quartered oak flooring: the coffered ceiling is made of solid pine planking.
 
 
Livingroom fireplace from dining room.
Gallery with curved, high gloss Venetian plaster wall: black terrazzo flooring: inlaid marble master bathroom beyond.
 
 
Master bathroom with curved glass shower enclosure and mosaic tile: mosaic dolphin on shower floor.